coolinarisanje | 10 Januar, 2015 10:53
U kuhinji se svako snalazi na svoj način, neki ljudi sve rade po merama, dok drugi idu po osećaju, kako bilo da bilo važno je da uključite ljubav i želju i ispast će savršeno.
Za početak počnimo sa dizanim testom!
Za svako dizano testo potrebni su vam: brašno, kvasac, voda, sol, šećer i vreme!
Na 1kg brašna ide 1 kocka kvasca (2 kašičice suvog), oko 1/2l mlake vode, oko 2 kašičice soli i šećera, ali to je stvar ukusa i prašak za pecivo.
Ukoliko imate svež kvasac prvo ga stavite u mlaku vodu sa šećerom i kašičicom soli da nadođe, ako je u pitanju suvi kvasac ne morate raditi sve ovo, već ga jednostavno stavite sa ostalim sastojcima. Zatim stavite brašno, sol, prašak za pecivo i kvasac, potom postepeno dodajte vodu. Mešajte, iskreno, ako vam je odbojna pomisao da stavite ruke odma unutra, uzmite kašiku i njom promešajte dok se malo ne zgusne, a tada Vam ne preostaje ništa drugo nego da zaposlite ruke. Mesite tako što prstima podižete testo, a zadnjim delovima dlanova ga pritiskate. Odvajajte ga energično od posude kako bi dobilo volumen. Naravno pa potrebi dodajete brašno/vodu. Kada testo nestane sa vaših ruku, a ono u posudi bude glatko Vaša misija je na dobrom putu. Sada je bitno ostaviti testo da nadođe, brže je na toplom, a kvalitetnije na hladnom, zavisi koliko Vam se žuri. Kada se testo udvostruči premesite ga i možete početi sa pripremom hleba, kiflica ili neke druge fine klope!
Moj predlog je da na tepsiju stavite pek papir i redjate na njega. rernu zagrejte na odprilike 200 stepeni i kada se ugreje ubacite tepsiju! kako da znate da je gotovo? gotovo je kada je od dole porumenelo, hleb je propečen, kada ga kucnete po kori, a zvuči kao da je šupalj, za ostalo vas ne mogu savetovati, sem da pogledate i vidite da je lepo rumeno, i učini vam se da je gotovo, izvadite i probajte!
Probajte i ne odustajte!
Srećno
| « | Januar 2015 | » | ||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
| 1 | 2 | 3 | 4 | |||
| 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
| 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
| 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
| 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |