Kuvajmo jer je zabavno

Počnimo!

coolinarisanje | 10 Januar, 2015 10:53

U kuhinji se svako snalazi na svoj način, neki ljudi sve rade po merama, dok drugi idu po osećaju, kako bilo da bilo važno je da uključite ljubav i želju i ispast će savršeno.

Za početak počnimo sa dizanim testom!

Za svako dizano testo potrebni su vam: brašno, kvasac, voda, sol, šećer i vreme!

Na 1kg brašna ide 1 kocka kvasca (2 kašičice suvog), oko 1/2l mlake vode, oko 2 kašičice soli i šećera, ali to je stvar ukusa i prašak za pecivo.

Ukoliko imate svež kvasac prvo ga stavite u mlaku vodu sa šećerom i kašičicom soli da nadođe, ako je u pitanju suvi kvasac ne morate raditi sve ovo, već ga jednostavno stavite sa ostalim sastojcima. Zatim stavite brašno, sol, prašak za pecivo i kvasac, potom postepeno dodajte vodu. Mešajte, iskreno, ako vam je odbojna pomisao da stavite ruke odma unutra, uzmite kašiku i njom promešajte dok se malo ne zgusne, a tada Vam ne preostaje ništa drugo nego da zaposlite ruke. Mesite tako što prstima podižete testo, a zadnjim delovima dlanova ga pritiskate. Odvajajte ga energično od posude kako bi dobilo volumen. Naravno pa potrebi dodajete brašno/vodu. Kada testo nestane sa vaših ruku, a ono u posudi bude glatko Vaša misija je na dobrom putu. Sada je bitno ostaviti testo da nadođe, brže je na toplom, a kvalitetnije na hladnom, zavisi koliko Vam se žuri. Kada se testo udvostruči premesite ga i možete početi sa pripremom hleba, kiflica ili neke druge fine klope!

Moj predlog je da na tepsiju stavite pek papir i redjate na njega. rernu zagrejte na odprilike 200 stepeni i kada se ugreje ubacite tepsiju! kako da znate da je gotovo? gotovo je kada je od dole porumenelo, hleb je propečen, kada ga kucnete po kori, a zvuči kao da je šupalj, za ostalo vas ne mogu savetovati, sem da pogledate i vidite da je lepo rumeno, i učini vam se da je gotovo, izvadite i probajte!

Probajte i ne odustajte!

Srećno 

Komentari

Dodaj komentar





Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb