Kuvajmo jer je zabavno

Slatki mramorni užitak

coolinarisanje | 12 Januar, 2015 13:18

Mramorni kuglof

Sastojci:

4 jaja

250 g šećera

200 ml mleka

200 ml ulja

250 g brašna

1/2 kesice praška za pecivo

malo kakao praha

 

Priprema:

Odvojiti belanjke i žumanjke. Umutiti čvrst sneg od belanjaka.
Zatim umutiti žumanjke sa šećerom, dodati ulje, mleko, brašno sa praškom za pecivo i sve dobro sjediniti. Na kraju,varjačom umešati sneg od belanjaka.
Pola mase izliti u pouljen i pobrašnjen kalup za kuglof. U drugu polovinu umešati kakao i suvo grožđe, te dodati na žutu masu u kalupu, polako, da bi se dobile bolje šare. Ukoliko nemate kalup za kuglof, iskoristite tepsiju, ali posto će biti tanji pecite na otprilike 200 stepeni nekih dvadesetak minuta i isto proverite nožem da li je gotovo. Peći na 170 – 180 stepeni, oko 30 minuta. Nožem probati da li je kuglof pečen. Ako je gotov, na nožu ne ostaje testo.
Ohladiti ga i posuti prah šećerom ili rastopljenom čokoladom.

Generalna 

Fini kroasani

coolinarisanje | 11 Januar, 2015 10:15

Kada sam videla recepte  za kroasane zgrozila sam se, treba sto godina da se naprave!

Ali shvatila sam da postoji i lakši način.

Sastojci:

Za testo:

1kg brasna

250ml mleka

250ml mlake vode

2 žumanjca

2kafene kasicice secera 

2kafene kasicice soli

2kafene kasicice kvasca(kocka svezeg)

prasak za pecivo

+

margarin ili mast ra zavijanje

premaz: 2 belanjca

susam, kim, laneno seme ili billo koji semenke koje voliite

 Postupak: Od navedenih sastojaka zamesite testo po postupku koji sam objasnila u članku Pocnimo  (http://coolinarisanje.blog.rs/blog/coolinarisanje/kuvanje/2015/01/10/pocnimo). ostavite u posudi da se malo odmara dok pripremite margarin, oklagiju i malo brasna. sve tu? Lepo, sada podelite testo na 4 ili više delova i razvaljajte ga na tanko. to na koliko delova cete ga razvaljati zavisi koliko vremena imate, što više to bolje. Svako razvaljano testo premazati margarinom ili mašću i staviti iduce testo na njega. kada sve završite, uzmite nož i presecite na pola,gornji deo jedne polovine premazite masnoćom i stavite na nju drugi deo testa. Ovako brze dobijate više slojeva. Sada stavite testo u posudu i prekrijte ga da se odmori. taman smislite sa cime ćete puniti kroasancice. Nakon pola sata ukljucite rernu na 200 stepeni i krenite sa pravljenjem kroasančića: Razvaljajte testo, isecite trougliće, stavite fil i zarolajte. U tanjiru sastrane umutite 2 belanjca i svai kroasancic umočite u njih, te ga stavite na pek papir, na tepsiju (ako nemate pek papir podmažite tepsiju).  I na samom kraju pospite po kiflicama vase omiljene semenke! kiflicama ne treba dugo, 20ak minuta, ali znacete da su gotove ako su postale lepo rumene. 

Sto se tiče punjenja, pustite mašti na volju, pogledajte šta vam je dostupno i iskoristite to, bilo slatko ili slano!

Srećno i prijatno! 

Počnimo!

coolinarisanje | 10 Januar, 2015 10:53

U kuhinji se svako snalazi na svoj način, neki ljudi sve rade po merama, dok drugi idu po osećaju, kako bilo da bilo važno je da uključite ljubav i želju i ispast će savršeno.

Za početak počnimo sa dizanim testom!

Za svako dizano testo potrebni su vam: brašno, kvasac, voda, sol, šećer i vreme!

Na 1kg brašna ide 1 kocka kvasca (2 kašičice suvog), oko 1/2l mlake vode, oko 2 kašičice soli i šećera, ali to je stvar ukusa i prašak za pecivo.

Ukoliko imate svež kvasac prvo ga stavite u mlaku vodu sa šećerom i kašičicom soli da nadođe, ako je u pitanju suvi kvasac ne morate raditi sve ovo, već ga jednostavno stavite sa ostalim sastojcima. Zatim stavite brašno, sol, prašak za pecivo i kvasac, potom postepeno dodajte vodu. Mešajte, iskreno, ako vam je odbojna pomisao da stavite ruke odma unutra, uzmite kašiku i njom promešajte dok se malo ne zgusne, a tada Vam ne preostaje ništa drugo nego da zaposlite ruke. Mesite tako što prstima podižete testo, a zadnjim delovima dlanova ga pritiskate. Odvajajte ga energično od posude kako bi dobilo volumen. Naravno pa potrebi dodajete brašno/vodu. Kada testo nestane sa vaših ruku, a ono u posudi bude glatko Vaša misija je na dobrom putu. Sada je bitno ostaviti testo da nadođe, brže je na toplom, a kvalitetnije na hladnom, zavisi koliko Vam se žuri. Kada se testo udvostruči premesite ga i možete početi sa pripremom hleba, kiflica ili neke druge fine klope!

Moj predlog je da na tepsiju stavite pek papir i redjate na njega. rernu zagrejte na odprilike 200 stepeni i kada se ugreje ubacite tepsiju! kako da znate da je gotovo? gotovo je kada je od dole porumenelo, hleb je propečen, kada ga kucnete po kori, a zvuči kao da je šupalj, za ostalo vas ne mogu savetovati, sem da pogledate i vidite da je lepo rumeno, i učini vam se da je gotovo, izvadite i probajte!

Probajte i ne odustajte!

Srećno 

Zašto baš ovo?

coolinarisanje | 10 Januar, 2015 10:35

Ljudi, 

Dobrodošli na ovaj blog posvećen kuvanju i još po nečemu!

 Sve više je ljudi koji ne znaju da kuvaju, to je tužno jer kroz spremanje fine, ukusne i lepe hrane možete priuštiti zadovoljstvo ne samo sebi, nego i ljudima oko Vas. 

Jedino što vam je potrebno za pripremu jela jeste entuzijazam!

Jednostavno je, nađite recept, probajte! Nije uspelo? Sledeći put hoće, ne predajte se.

Nisu Vam potrebni svi sastojci, uključite maštu i iskoristite šta imate pri ruci. Lepo je videti poznate kuvare kako spremaju ekskluzivna jela, ali pravi izazov je svaki dan skuvati fin i originalni obrok.

Zato, hajde da zasučemo rukave, uđemo u kuhinju i napravimo svoj mali svet čarolija!

 

Čestitamo

coolinarisanje | 10 Januar, 2015 10:30

Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.rs i možete početi sa blogovanjem.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb